donderdag 30 september 2010

Verleidelijk lekker

Ik lees echt veel te weinig naar mijn zin. Ik vind het heerlijk, maar heb er simpelweg te weinig tijd voor. Wel ben ik heel enthousiast lid geworden van de bibliotheek, in de hoop dan vaker langs te gaan. Ja, ik geef toe, ook voor de dvd's. Maar nu heb ik toch zo´n heerlijk boek gelezen! Het gaat over een geweldige combi: film en eten! En omdat het eigenlijk een wetenschappelijk onderzoek is, leest het voor mij heerlijk weg. Ik ben die opzet en dat taaltje wel gewend, na al die essays en scripties. Het gaat om het boek Verraad, verleiding en verzoening; De rol van eten in films.

Wat betekenen de augurken in Good Bye Lenin, of de kreeften in Scorsese’s Goodfellas? Louise Fresco en Helen Westerik bespreken de rol van voedsel in films. In een aantal hoofdstukken, wordt o.a. de geschiedenis van voedsel en eten in films besproken. Maar het leukst wordt wat mij betreft voor het laatst bewaard. Hierna bespreken Fresco en Westerik 22 bekende en minder bekende, oudere en nieuwe films die representatief zijn voor de diversiteit aan situaties waarin voedsel een rol speelt: van Fish Fall in Love (Iran, 2005) tot Fried Green Tomatoes (VS, 1991) en van Chungking Express (Hongkong, 1994), via Ladri di Biciclette (ItaliĆ«, 1948) tot de Afrikaanse film La noire de… (1966). Ik wil ze spontaan allemaal zien natuurlijk!

Louise O. Fresco is een bekend specialist op gebied van voedsel en tevens universiteitshoogleraar aan de UvA. Helen Westerik stelde vele filmprogramma’s samen, was programmeur voor het Shadow Documentaire festival en is werkzaam bij Athenaeum Boekhandel.

Ik heb zelden zo genoten van het lezen van een wetenschappelijk onderzoek en eigenlijk gewoon van het lezen van een boek op zich. Niet alleen de inhoud is om te smullen, ook de kaft ziet er heerlijk uit (kijk zelf hieronder!) en aan de binnenkant van de flappen staan zelfs wat (grappige) recepten uit genoemde films. Nu op zoek naar de besproken films! Dit lijkt voor mij geschreven. Van mij krijgt het boek dan ook een 9.



dinsdag 28 september 2010

No Pictures Please!

Nou, de week van de filmpremieres is geweest, wat een belevenissen.
Allereerst maar meteen even de tussenstand van het dieet, wat ik niet echt meer een dieet mag noemen. Ik heb namelijk net mijn allerlaatste dieetproduct naar binnen gewerkt en eet vanaf nu dus weer redelijk normaal. Nu een kwestie van calorieen opbouwen. Nog steeds spannend, maar er is nog steeds niets aan gelukkig!
Dan het nog leukere gedeelte: de films!
Ik heb ook een aantal films buiten het festival om gekeken, thuis of tijdens de special, die doe ik eerst maar.

Bride Wars: Ik dacht, in de ban van het trouwen, dan kan zo'n film ook wel. Maar een heel gelukkig gevoel krijg je hier niet van. De film gaat over 2 beste vriendinnen, die per ongeluk op dezelfde dag gaan trouwen en ineens hun vrienschap op het spel zetten, om een leukere en mooiere bruiloft te krijgen dan de ander. Helemaal niet grappig, eerder vervelend en je houdt er zeker geen gelukkig gevoel aan over. Dus ga je binnenkort trouwen> Deze hoef je niet te kijken om in de stemming te komen. 4

Kleine Teun: Ik heb het al eens eerder aangegeven, maar ik hou erg van de absurditeit in de films van an Warmerdam. Zo ook in deze. Deze zwarte komedie is typisch Van Warmerdam en erg aan mij en zijn andere fans besteed. Dus fan? Zeker kijken. 8

Mao's Last Dancer: dan de special van deze week. Li Cunxin wordt van zijn familie gescheiden en gaat een strenge opeiding volgen tot balletdanser. Wanneer hij vanwege zijn talenten voor 3 maanden naar de VS mag om te dansen, worden de verschillen tussen het streng communistische en vrije kapitalistische land erg duidelijk. Li twijfelt zelfs of hij wel terug wil. Volgens een (zoals bijna elke week weer een irritante) bezoeker een promotiefilm voor China, maar geloof me, die heeft niet opgelet. Mooie film met gelukkig veel dans, alleen het einde misschien te Hollywood. 8

Dan de premieres op het filmfestival. Ik was nog nooit bij zo'n premiere geweest, dus alles was ook voor mij nieuw. Toch probeerde ik zo ervaren mogelijk over de rode loper richting ingang te gaan. Zodra je de rode loper betreedt, gaan alle camera's richting jou, totdat ze doorhebben dat je niet bekend bent en dus niet interessant voor Shownieuws of RTL Boulevard. Wel wemelt het er van de BN'ers, toch wel leuk. En gratis champagne uiteraard. Er stonden dus 3 premieres op het programma, lucky me! Woensdag was zelfs de opening van het hele festival, dus inclusief toespraken en een eerste Gouden Kalf dat werd uitgereikt.

Tirza: Naar het gelijknamige boek van Arnon Grunberg, dat ik overigens niet gelezen heb. Helaas kenden ik wel het verhaal al, dus geen echte verrassing voor mij. Ken je het niet? Dan inderdaad de film gaan kijken en niet eerst het boek lezen, dan is de meeste spanning eraf. Tirza vertrekt na haar eindexamen met haar vriendje naar Namibie. Als haar vader niets van haar hoort, besluit hij haar daar te gaan zoeken en komt hij er langzaam achter wat haar is overkomen. Om heel eerlijk te zijn had ik niet hele hoge verwachtingen van de film, al kan ik niet helemaal uitleggen waarom. Achteraf viel de film me niet tegen, maar toch blijft hij minder hangen dan gedacht. Ook Sylvia Hoeks die een 15-jarige puber moet spelen en de ongemakkelijke scenes tussen Gijs Scholten van Aschat en zijn ex, laten een vreemde nasmaak achter. Wel een behoorlijke acteerprestatie van deze zelfde Scholten van Aschat. Toch vrees ik dat wij hier niet de Oscar mee gaan winnen. 7
Gespotte BN'ers: Anneke Blok, Willeke van Ammelrooy, Tygo Gernandt, Nasrdin Dchar, Nelly Frijda, Reinout Oerlemans, Anna Drijver, Sanne Vogel. Ik vergeet er vast een hoop trouwens ;-)
Schemer: Deze film is losjes gebaseerd op het verhaal van de moord op Maja Bradaric in 2003. Een groep vrienden trekt de hele zomer met elkaar op. Door jaloezie, verliefdheden en roddels, komen ze op het idee een van hen te vermoorden. De film is niet slecht, maar geen bioscoopfilm. Als telefilm zou hij echter niet misstaan. Er wordt niet slecht geacteerd, maar de film heeft me niet gegrepen, terwijl het toch een heftig onderwerp is. Wachten tot ie op tv komt dus. 6.5
Gespotte BN'ers: Halina Reijn, vrijwel de gehele cast van Spangas, Melody Klaver, Robert de Hoog.

Lang & Gelukkig: Zeker de leukste premiere van de drie. Inclusief begroeting met snoep en afsluiting met vuurwerk. Dit is een verfilming van de gelijknamige theatervoorstelling van het Ro Theater, waarin een aantal sprookjes verwerkt zitten, met een knipoog naar de realiteit. Je moet er zeker van houden en ik hou ervan! De decors zijn erg leuk en herkenbaar uit het theater en de film zelf lekker kitsch en ja, lekker gay. Vond je Ja Zuster, Nee Zuster leuk? Dan deze waarschijnlijk ook. Ik heb genoten en zeker gelachen. 7.5
Gespotte BN'ers: Carice van Houten, Arjan Ederveen, Jack Wouterse, Alex Klaassen, Nadja Hupscher, Edo Brunner, Siemon de Jong (Abel!!!!!!!!!!), Corland Maas, Lottie Hellingman, Eva van de Wijdeven. En een aantal waarvan je wel het gezicht herkent, maar die toch niet zo bekend zijn, dat je meteen de naam erbij weet.
Best raar op te proberen je zo normaal mogelijk te gedragen, terwijl je hart eigenlijk een sprongetje maakt bij een aantal BN'ers die je ziet, waarvan je eigenlijk best fan bent. Ook grappig dat ik zelf nog het meest onder de indruk raak van Siemon de Jong, die geen acteur is en die ik bovendien al eens heb ontmoet. Soms moet je je best inhouden, maar kijken is erg leuk. Je voelt jezelf ook helemaal BN'er, wanneer je over de rode loper gaat in je nette kleding. Vriendlief in pak, jaja! Ik heb genoten van de films en alles eromheen, hopelijk krijg ik nog eens zo'n kans. Binnenkort in ieder geval de premiere van CineKid met de film Briefgeheim, ik ben weer benieuwd!

woensdag 22 september 2010

Zou ik eerst de kaart even mogen bekijken?

Ik heb mijn eerste afbouwweek erop zitten en wat voor mij het meest belangrijk was: ik ben niet aangekomen! Ik hoop dat dit de hele afbouwperiode zo zal blijven, maar dat is niet zeker natuurlijk. Ik maak het mezelf dan ook niet makkelijk met een periode vol etentjes. Al dagen van tevoren check ik alle menu's en ga vervolgens na hoeveel calorieen er ongeveer in de maaltijden zitten en hoeveel ik ervan mag eten. Klink panisch, maar het zou natuurlijk zonde zijn om me nu al te gaan overeten. Helaas komt het nu allemaal even zo uit.
Vanavond gaan we uit eten met het werk in kader van het Nederlands Film Festival en de kaart is al gecheckt: ik ga voor de Indiase groentencurry met rijst. Dat scheelt in ieder geval al de calorieen van het vlees. Nu nog de ananas eruit vissen ;-) Ik ben benieuwd hoe ik er volgende week, na de tweede week, voorsta.

Over het NFF gesproken. Ik heb even geen films te bespreken nu. Afgelopen weekend was ik met de schoonfamilie in Drenthe (jaja, Evelyn :-) en de special van afgelopen maandag had ik al gezien. Maar de volgende keer heb ik zeker wat te vertellen! Uiteraard de special van volgende week, maar vanavond begint dus het NFF en ik heb premierekaartjes voor 3 nieuwe Nederlandse films! Heb uiteraard al even m'n kledingkast gecheckt op de dresscode van de feestjes. Vanavond staat Oscarinzending Tirza op het programma, zaterdag Schemer en zondag Lang & Gelukkig. Vooral naar de laatste film kijk ik erg uit. Ik heb de volgende keer wel wat indrukken te delen denk ik zo! Even kijken hoeveel BA'ers (Bekende Acteurs) ik kan spotten ;-)

woensdag 15 september 2010

Smakelijk eten?

Eigenlijk kan ik bijna een kopie maken van mijn vorige blog. Ook dit keer weinig tijd (ik vrees dat dat even zo blijft) en ook de cijfers zullen redelijk overeen komen denk ik, wel andere films natuurlijk.

Maar allereerst even het heugelijke nieuws dat ik vanavond sinds lange tijd weer een maaltijd ga nuttigen. En vanaf nu zal dat alleen nog maar meer worden, want ik ga de afbouwfase in. Ik vind het heerlijk en doodeng tegelijk. Ik heb heel veel zin om weer te gaan eten, maar ben als de dood dat ik weer aan ga komen. Maar we beginnen rustig, een stukje kabeljauw en wat groene asperges, ik droom er al een week van;-) Ik ben ruim 26 kilo kwijt en hoop niet meer dan 2 a 3 kilo weer aan te komen. Duimen jullie voor me dat dat lukt?


Dan de film natuurlijk. Ook dit keer geen echte uitschieters naar boven en helemaal niet naar beneden. Maar geloof me, ook ik zie wel eens een !#$%%^&*film.
Michael Clayton: Een advocaat met gewetenswroeging. Helaas, bij de meeste van dit soort films, is het voor mij niet meer dan een uitgebreide aflevering van de gemiddelde, goede advocatenserie. Zo ook deze: 7
Elisabeth: Ik begin steeds met van kostuumdrama's te houden en dan vooral degene met een historisch verhaal erachter. Eigenlijk hou ik dus vooral van historische films. Ijzersterke rol van Cate Blanchett wat mij betreft: 7.5

Elisabeth: The Golden Age: Meteen het tweede deel bekeken natuurlijk. Wederom sterk, maar iets minder boeiend: 7

The Boat that Rocked: Aparte, leuke, grappige, nostalgische film over radiopiraterij in de jaren '60. Vooral leuk voor mensen die het hebben meegemaakt, maar ook voor hen die zouden willen dat dat zo was, zoals ik. Vol heerlijke muziek: 7.5

The Doors: When you're strange: Documentaire over The Doors, ingesproken door Johnny Depp, vol zeldzaam archief materiaal. Interessant, zeker voor de fans van deze band: 8


Deze laatste film heb ik weer eens in de bioscoop gezien. De spacials zijn weer begonnen: heerlijk!


vrijdag 10 september 2010

Ff snel

Ff snel wat filmcijferstjes.
Het is grote stress op m'n werk, heb geen moment rust. Niet dat je normaalgesproken op je werk moet zitten bloggen :-P maar geen tijd voor pauze dus.

Die Welle: goede Duitse versie van het boek dat bij iedereen op de boekenlijst stond volgens mij: The Wave. 7.5
Letters to Juliet: lieve en uiteraard zeer voorspelbare romantische komedie met mooie beelden uit Verona. 7
Pride & Prejudice: verfilming van de klassieker van Jane Austin. Pure romantiek waar je zin in moet hebben. Mooi, maar redelijk traag. 7
Kom niet aan mijn kinderen: het waargebeurde verhaal van twee kinderen die door hun vader worden ontvoerd naar Syrie. Niet al te best geacteerd, maar een gevoelig onderwerp. 7

Ik vind het trouwens heel leuk als jullie ook tips en cijfers geven over films, zoals Lieve Lyntje!
Nu snel verder...
O, en vanaf maandag weer de specials!



vrijdag 3 september 2010

Natuurlijk zitvlees? De nodige update

Even de nodige update. Het is razend druk op m'n werk. Eerst de achterstanden van mijn eigen vakantie wegwerken en nu is mijn collega op vakantie, wat inhoudt dat ik dus dubbel zoveel werk heb. Pfff, volgens mij ben ik over 3 weken weer aan vakantie toe.
Toch even snel een update voor alle nieuwsgierige mensen. Ik heb allereerst weer een aantal films gezien, maar kan echt de tijd niet vinden om er uitgebreide recensies over te schrijven, wie weet komt dat later weer. Wat ik me nog kan herinneren: Quigley Down Under: leuke, onderhoudende western. Niet briljant en bijster grappig, maar vermakelijk: 7. Hoe overleef ik mezelf? Lieve puberfilm (waar ik dus van hou) over het moeilijke leven van een opgroeiende puber en de bijkomende problemen. Naar het boek van Francien Oomen: 7. Miss Potter: Hier hou ik gewoon van, romantische beelden en een lief verhaal. Heerlijk als je in de stemming bent. Brengt jeugdsentiment naar boven: 7.5.

Zo, en dan nu het beruchte dieet. Goed nieuws, want het loopt nu officieel op z'n eind! Ik ben dinsdag begonnen aan mijn laatste 2 weken dieet en daarna ga ik afbouwen en weer opbouwen. Die fases duren bij elkaar ook weer 6 weken, maar dan kan ik in ieder geval weer eten. Ik zit goed op gewicht, maar wil nog een aantal kilo's kwijt, omdat die er helaas ook weer aan gaan komen als ik weer gewoon ga eten. En het is goed dat ik weer ga eten, want ik merk ook aan mezelf dat afvallen vrij verslavend is, een beetje gevaarlijk dus wel. Gelukkig heb ik genoeg strenge mensen om me heen, die me goed in de gaten houden. Wat zowel een voordeel als een nadeel is, is dat ik geen kleding meer over heb! Geen broek of trui die me meer paste. Een goed resultaat dus, maar wel een dure grap, vandaar dat ik wat rondstruin op Marktplaats, om het in het begin een beetje cheap te houden. Maar eigenlijk wil je natuurlijk ook gewoon je eigen, nieuwe kleding.
Wat verder raar is, is dat ik niet meer lang, lekker kan zitten. M'n natuurlijke kussentje is weg en m'n kont gaat gewoon zeer doen na bepaalde tijd. Apart hoor. Ik ga waarschijnlijk dus (helaas) weer iets aankomen, maar zoals het er nu voorstaat: 24 gone/? to go.