donderdag 30 september 2010

Verleidelijk lekker

Ik lees echt veel te weinig naar mijn zin. Ik vind het heerlijk, maar heb er simpelweg te weinig tijd voor. Wel ben ik heel enthousiast lid geworden van de bibliotheek, in de hoop dan vaker langs te gaan. Ja, ik geef toe, ook voor de dvd's. Maar nu heb ik toch zo´n heerlijk boek gelezen! Het gaat over een geweldige combi: film en eten! En omdat het eigenlijk een wetenschappelijk onderzoek is, leest het voor mij heerlijk weg. Ik ben die opzet en dat taaltje wel gewend, na al die essays en scripties. Het gaat om het boek Verraad, verleiding en verzoening; De rol van eten in films.

Wat betekenen de augurken in Good Bye Lenin, of de kreeften in Scorsese’s Goodfellas? Louise Fresco en Helen Westerik bespreken de rol van voedsel in films. In een aantal hoofdstukken, wordt o.a. de geschiedenis van voedsel en eten in films besproken. Maar het leukst wordt wat mij betreft voor het laatst bewaard. Hierna bespreken Fresco en Westerik 22 bekende en minder bekende, oudere en nieuwe films die representatief zijn voor de diversiteit aan situaties waarin voedsel een rol speelt: van Fish Fall in Love (Iran, 2005) tot Fried Green Tomatoes (VS, 1991) en van Chungking Express (Hongkong, 1994), via Ladri di Biciclette (ItaliĆ«, 1948) tot de Afrikaanse film La noire de… (1966). Ik wil ze spontaan allemaal zien natuurlijk!

Louise O. Fresco is een bekend specialist op gebied van voedsel en tevens universiteitshoogleraar aan de UvA. Helen Westerik stelde vele filmprogramma’s samen, was programmeur voor het Shadow Documentaire festival en is werkzaam bij Athenaeum Boekhandel.

Ik heb zelden zo genoten van het lezen van een wetenschappelijk onderzoek en eigenlijk gewoon van het lezen van een boek op zich. Niet alleen de inhoud is om te smullen, ook de kaft ziet er heerlijk uit (kijk zelf hieronder!) en aan de binnenkant van de flappen staan zelfs wat (grappige) recepten uit genoemde films. Nu op zoek naar de besproken films! Dit lijkt voor mij geschreven. Van mij krijgt het boek dan ook een 9.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten