maandag 7 juni 2010

Die Fetten Jahre Sind Vorbei

Heerlijk weekend gehad. Allereerst natuurlijk Duveltjesrock, ons eigen metalfestivalletje in Gorinchem, waar ook vriendlief mocht spelen en zelfs mocht afsluiten. Hierover later meer. Het was helemaal een superweekend omdat broerlief kwam logeren. Het samenwonen is helemaal super, maar mis m'n grote broer toch wel heel erg, dus ben altijd blij als die even langskomt en helemaal als hij blijft slapen natuurlijk. Dan leg ik 'm altijd een beetje extra in de watten.
Broerlief en ik delen verschillende passies. Natuurlijk muziek, maar daarnaast ook film en vooral Duitse films. En laat ik nou net van vriendin Sharon een nieuwe Duitse film gekregen hebben, met de Engelse titel The Edukators.


The Edukators gaat over de vrienden, Jan (gespeeld door Daniel Brühl, ook wel bekend van Good bye, Lenin! en Inglorious Basterds) en Peter (gespeeld door Stipe Erceg, bekend van Der Baader Meinhof Komplex) ieder met links-revolutionaire ideeën. Hun weerstand tegen het burgerlijke establishment uiten ze door in te breken bij rijke mensen. Ze stelen niets maar verzetten meubels en laten briefjes achter met teksten als "De vette jaren zijn voorbij" en "U heeft te veel geld". Wanneer Peter een week op vakantie is, ontstaat er een romance tussen Jan en Peters vriendin Jule. Zij ontdekt het geheim van de nachtelijke activiteiten van de twee vrienden en gaat met Jan mee op patrouille. Ze haalt hem over om onvoorbereid een huis binnen te gaan. Jan en Jule gaan te onvoorzichtig te werk en worden betrapt door bewoner Hardenberg. Met behulp van de inmiddels teruggekeerde Peter besluiten ze hem te ontvoeren. Tijdens een intens verblijf in de Alpen blijkt Hardenberg niet het prototype kapitalist, zoals de vrienden dachten.

Ik vind Europese, of misschien beter gezegd, niet Amerikaanse (Hollywood) films altijd een verademing om naar te kijken. Geen special effects, snelle acties, geretoucheerde beelden, maar gewoon opnames alsof je er zelf bij bent. Alsof alles ter plekke plaatsvindt en er iemand met een camera naast staat. De acteurs overtuigen zeer in hun spel en het verhaal en ideaal zijn aanstekelijk (nee, ik ga niet ook inbreken, zo bedoel ik het niet). De film is voor mij zeer geslaagd. Wanneer de groep zich in de Alpen bevindt, zakt de film enigzins in, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door het briljante einde. Kijken dus! Mits je tegen niet-Amerikaanse fims kunt natuurlijk. 8/10

1 opmerking: