zaterdag 27 februari 2010

De comeback van Mickey Rourke

Na veel gehoord te hebben over deze film, was ik extra blij dat Film 1 'm uitzond. The Wrestler wordt gezien als de comeback van acteur Mickey Rourke. Ik de jaren '80 was Rourke een bekend acteur. Hij speelde in films als Nine 1/2 Weeks, Body Heat en Year of the Dragon. Hierna verschijnt hij even uit beeld, om zich te richten op een (mislukte) bokscarriere. Rond de eeuwwisseling verschijnt hij weer in wat bekendere films, zoals Once Upon a Time in Mexico en Sin City. In The Wrestler heeft Rourke weer een hoofdrol te pakken en krijgt hij hiervoor zelfs een Golden Globe.

The Wrestler is Randy "The Ram" Robinson, die in de jaren '80 een beroemd worstelaar was. Nu, 20 jaar later, woont hij in een trailer, doet hij uitzendwerk en worstelt hij nog steeds in het weekend, in buurthuizen en gymzalen. Randy heeft nog steeds fans en zijn promotor bereidt voor Randy een comeback voor, tegen de Ayatollah. Ondanks zijn hartklachten, stemt Randy hiermee in. Hiernaast heeft Randy nog een dochter, gespeeld door Evan Rachel Wood, die hij haar hele leven heeft verwaarloosd. Randy probeert de band met haar weer op te bouwen, maar weet dit keer op keer behoorlijk te verpesten.


Het verhaal van Randy heeft opvallende overeenkomsten met dat van Rourke zelf. Ook Rourke zelf moest, voor hij aan zijn acteercarriere begon, zijn bokscarriere afbreken, vanwege lichamelijke klachten en ook hij raakte op een gegeven moment wat aan lager wal.
Dit aan lager wal raken is prachtig in beeld gebracht. Vooral Rourke zelf, met bril, gehoorapparaat en pijntjes, zet zijn rol geweldig neer. Zelf was ik ook erg onder de indruk van het worstelen, ik vind het een verschrikkelijke sport, maar de manier waarop het in beeld wordt gebracht is toch echt wel indrukwekkend. Ook de leuke soundtrack, vol jaren '80 rockhits, draagt bij aan de kwaliteit van de film. Laat je niet tegenhouden door het beeld van de worstelaar op de poster. The Wrestler is indrukwekkend en van hoge kwaliteit. 8/10

Geen opmerkingen:

Een reactie posten