maandag 8 maart 2010

De Hurt Watte?!

Vannacht was het weer zover, de jaarlijkse uitreiking van de Academy Awards, oftewel de Oscars. Ik vraag mij al jaren af waarom deze uitreiking plaatsvindt op een zondagavond (voor ons nacht) en niet op de zaterdag. Maar even los daarvan, een grote teleurstelling voor James Cameron: The Hurt Locker beats Avatar! Pijnlijk detail is natuurlijk dat deze film (die de belangrijkste Oscars won voor beste film en beste regie) werd geregisseerd door Kathryn Bigelow, de ex-vrouw van Cameron.

Maar wanneer we de winnaars doornemen, blijkt dat er voor de meeste Nederlanders niet heel veel bekende films bijzitten. Beste film (The Hurt Locker), beste acteur (Jeff Bridges in Crazy Heart), beste actrice (Sandra Bullock in The Blind Side), het zegt de meeste van ons vrij weinig. Bovendien kan ik vast melden dat distributeur Independent Films vooralsnog niet van plan is iets speciaals met de film The Hurt Locker te gaan doen.


Editie NL vroeg zich dit ook af en zie hier de conclusie: de smaak van Nederlandse en Amerikaanse filmkijkers lopen sterk uiteen. En gelukkig maar, is mijn eigen bescheiden mening. Wij hebben (behalve een gevallen kabinet natuurlijk) niet zoveel met die oorlog in Irak, de meesten zijn er wel een beetje klaar mee. Waargebeurde verhalen vinden wij meer iets voor de woensdagavond op RTL 4 en van een trage film over een aan lager wal geraakte countryzanger, hoeven de meeste Nederlandse filmliefhebbers ook niet veel te weten.

Maar gelukkig, voor de echte liefhebbers en nieuwsgierigen onder ons, je kunt de 'beste film' nog bekijken. Hij draait veelal in filmhuizen, klik hier voor alle steden. Crazy Heart is alleen bij onze Zuiderburen te zien. The Blind Side komt hier helaas niet in de bioscoop (Nikki? ;-)) Ikzelf wacht wel tot ze te zien zijn op Film 1.

Overigens, de Oscar voor Beste Buitelandse Films ging niet naar Frankrijk, niet naar Duitsland (helaas ook niet naar Nederland, die er bij de definitieve selectie al uitvloog), maar naar de Argentijnse thriller 'El Secreto De Sus Ojos'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten