maandag 1 maart 2010

Ska en Skinheads

Soms is het ook wel eens de moeite waard om een niet zo heel bekende film te gaan kijken. Geen grote blockbuster, maar een bij voorkeur niet Amerikaanse film, waarvan de titel je niet bekend voorkomt. Probeer het maar eens, het zal je vast bevallen. Zoals eerder gezegd, is een van de redenen dat ik of all days op maandag naar de film ga, dat die avond gewoon de beste films draaien. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

This is Engeland is een harde film, die zich afspeelt in 1983, ten tijde van de Falklandoorlog. Persoonlijk weet ik weinig van deze oorlog, maar Argentinie verloor en de junta was ten einde.
De film gaat over Shaun, die zijn vader verloor in deze oorlog. Hij wordt gepest op school en op een dag komt hij een groep skinheads tegen, bij wie hij zich wel geaccepteerd voelt. In het begin gaat alles prima, Shaun draagt wel de typische Dr. Martens en scheert zijn hoofd kaal, maar verder lijkt er niet zoveel mis te zijn met de groep. Dit verandert wanneer skinhead Combo uit de gevangenis komt. Hij neemt de leiding over van Woody en introduceert nationalistische ideeen bij de groep. Hoewel sommigen de groep verlaten, besluit Shaun, Combo trouw te blijven en sluit zich zelfs aan bij het National Front. En dit terwijl hij nog maar 11 jaar oud is.

Ik ben een fan van Britse films, omdat ze zo echt zijn. Niets is gelikt, ze zijn straight en hard. Shaun is een schattig joch, ook wanneer hij besluit bij de groep te blijven. Eigenlijk krijg je ook een ander beeld van skinheads, die van origine dus niet extreem rechts zijn, zoals je ze nu wel overal ziet. De film is mooi en direct en laat maar weer eens zien hoe hard het eraan toegaat in de buitenwijken van Engeland. Mocht je overigens ook fan zijn van deze harde, Engelse films, ga dan nu vooral naar Harry Brown. 8/10

Geen opmerkingen:

Een reactie posten