vrijdag 19 maart 2010

The Sleep Writer?

Gisteren was het weer eens zover, stiekem (alhoewel heel legaal hoor) alvast een film kijken die binnenkort uitkomt. Vanaf 20 mei kan iedereen de film The Ghost Writer gaan aanschouwen in de bioscoop. Voor mijzelf was gisteren dus de premiere.

Opmerkelijk aan de film is dat regisseur Roman Polanski een groot deel van de film regisseerde vanuit de gevangenis in Zwitserland, waar hij werd opgepakt vanwege een zedenzaak uit 1977. Zijn advocaten bezorgden heb tijdens zijn verblijf daar het filmmateriaal. Vanwege huisarrest kon hij de premiere van de film niet bijwonen. Deze vond plaats op het internationaal filmfestival in Berlijn, waar hij tevens een Zilveren Beer won in de categorie Beste Regisseur.


Zoals de titel van de film al doet vermoeden, gaat de film over een ghost writer, in dit geval gespeeld door Ewan McGregor. Even voor de duidelijkheid, een ghost writer is dus iemand die publiceert onder andermans naam, die van de opdrachtgever. Dit gebeurt vaak bij autobiografieen, zoals in deze film. De ghost writer wordt gevraagd de memoires te schrijven van de voormalig premier van Groot-Brittanniƫ, Adam Lang (Pierce Brosnan). Deze rol is overigens gebasseerd op oud-premier Tony Blair. En tegen 250.000 dollar zeg je als ghost writer natuurlijk geen nee. Lang ligt echter zwaar onder vuur en de ghost writer komt erachter dat het verleden van Lang en zijn omgeving ingewikkelder in elkaar zit, dan hij van tevoren had kunnen bedenken.

Hoewel bovenstaande beschrijving doet vermoeden dat de thriller je op het puntje van je stoel laat zitten, zak je in het eerste uur van de film eerder onderuit en is het soms moeilijk je ogen open te houden. De film komt moeilijk op gang, maar wanneer het verhaal zich verder ontwikkelt, in een stroomversnelling. Het onderwerp van de film echter, zal het Nederlandse publiek waarschijnlijk weinig boeien. Complottheorieen waarin de CIA betrokken is, zullen hier weinig stof doen opwaaien. De duistere stijl van de film is wat mij betreft geslaagd, de spanningsboog helaas niet. Toch zit de film niet slecht in elkaar, hoewel niet origineel. 7/10

Geen opmerkingen:

Een reactie posten