woensdag 10 maart 2010

Veelzijdige Van Warmerdam

Even een keer geen recensie van een film, maar uiteindelijk toch filmgerelateerd. In het Stedelijk Museum Schiedam is op dit moment de tentoonstelling van filmregisseur Alex van Warmerdam te zien. Persoonlijk ben ik erg fan van het werk van Van Warmerdam en dan heb ik het eigenlijk alleen maar over zijn films, dat is het enige wat ik eigenlijk echt van hem kende. De films van Van Warmerdam zijn dramatisch en hilarisch tegelijk en op een vaak zeer geslaagde manier. Erg benieuwd was ik dus en laat nou toevallig vriendinnetje en tevens filmgek Sas in Schiedam wonen, wat een toeval. Meteen een goed excuus om iets af te spreken dus!

Zoals gezegd kende ik Van Warmerdam eigenlijk vooral van zijn films, maar ook uit deze tentoonstelling blijkt wel dat hij een zeer veelzijdig man is. Even een greep van wat er te zien is: nieuwe ensceneringen van filmfragmenten, beelden uit theatervoorstellingen, affiches, foto's en maquettes, schilderijen, tekeningen, grafisch werk, teksten en ter plekke vervaardigde wandschilderingen. Een echt multitalent dus. Van Warmerdam doet eigenlijk bijna alles in zijn werk zelf. Hij schrijft scenario's, speelt rollen, schrijft muziek, regisseert en ontwerpt ook nog eens de decors en de affiches.

Wees vooral niet bang dat de tentoonstelling volhangt met schilderijen en er eigenlijk niet zoveel te zien is van de regisseur Van Warmerdam. Niets is minder waar. Inderdaad, voor de liefhebber van zijn schilderkunst is er genoeg te zien, maar ook bezoekers die juist zo'n fan zijn van zijn films, komen genoeg aan hun trekken. Vooral leuke stukken zijn de maquette van het huis uit de film De Laatste Dagen van Emma Blank (het huis dat speciaal voor deze film gebouwd is) en de twee 30 minuten durende ensceneringen van filmfragmenten. Ik kreeg ook spontaan zin in een marathon, ware het niet dat ik de dvd-box heb uitgeleend, stom, stom, stom. Toch zijn ook de schilderijen en al het andere werk even interessant. Voor ieder wat wils dus.

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 24 mei, gaat dat zien!

1 opmerking:

  1. En op 7 april is er ook nog een lezing in de bibliotheek van Schiedam gegeven door de conservator van de tentoonstelling. Het begint om 19:30 uur, entree is gratis.
    http://www.bibliotheekwaterweg.nl/nieuws/agenda/details/31-lezing-over-alex-van-warmerdam
    Even reclame maken.
    Weer een leuke blog, Roos!

    BeantwoordenVerwijderen